​​

Indkaldelse til yderligere undersøgelse

Hvis røntgenbillederne fra en brystkræftscreening viser forandringer i brystet, indkaldes man til en ny undersøgelse, hvor der bliver udført flere undersøgelser. Dette kaldes også en klinisk mammografi. ​

En screeningsundersøgelse er ikke en diagnostisk undersøgelse, og hvis lægerne finder, at der er forandringer, er det vigtigt at få udført en klinisk (diagnostisk) mammografi.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at mange kvinder danner knuder, vandcyster eller små forkalkninger, som er godartede. Ved screeningsundersøgelsen kan harmløse forandringer være svære at skelne fra ondartede kræftknuder i brystet. 

Mange af de kvinder, som indkaldes til yderligere undersøgelser, har ikke brystkræft. 

Det er kun omkring en fjerdedel til en tredjedel af de genindkaldte kvinder, som får konstateret brystkræft, enten egentlig brystkræft eller forstadier, som også kaldes Ductal carcinoma in situ (DCIS). Dette kan først afgøres ved en klinisk mammografi.

Forberedelse inden mammografi

Medicin har ikke indflydelse på undersøgelsen, men ring til Sekretariatet for brystkræftscreening, hvis du er gravid. Det er bedst, hvis du undlader at bruge creme, deodorant og solbadning på undersøgelsesdagen af hensyn til billedernes kvalitet.

Sådan foregår den kliniske mammografi

Den kliniske mammografi indebærer følgende undersøgelser:

  • Mammografi: Der vil ofte blive taget supplerende røntgenbilleder af brystet fra flere vinkler.
  • Klinisk undersøgelse: lægen vil se på brystet og føle efter eventuelle knuder. Lægen vil også spørge, om du selv har bemærket forandringer i brystet eller tidligere er opereret i brysterne.
  • Ultralydsundersøgelse: Hos de fleste kvinder vil der desuden blive foretaget en ultralydsundersøgelse, hvor brystet undersøges ved hjælp af lydbølger.
  • Nålebiopsi (vævsprøve): Hvis lægen finder en forandring eller en knude, vil der blive taget en nålebiopsi for at finde ud af, om der er tale om kræft. Det foregår ved, at lægen med en nål tager noget væv ud af selve knuden.

Undersøgelserne foregår på Rigshospitalet eller Herlev Hospital. Hvis du skulle få konstateret brystkræft, er det også her, du bliver opereret.

Svar på den kliniske mammografi

Hos langt de fleste kvinder kan man afgøre, om der er tale om godartede eller ondartede forandringer på mammografioptagelserne sammenholdt med ultralydsscanning og eventuelt en nålebiopsi. 

I sjældne tilfælde er der stadig er i tvivl om knudens art. I så fald anbefales det, at knuden bliver fjernet, så du kan få en sikker diagnose. Det sker ved en mindre lokal (diagnostisk) operation, og derefter kan knudens celler undersøges i mikroskop.

I de fleste tilfælde får man svar på undersøgelsen allerede samme dag. I de tilfælde, hvor det er nødvendigt at tage en vævsprøve, vil du få en tid til svar på undersøgelsen, oftest ca. en uge efter.

Læs også

Screeningsprogrammet for brystkræft

Sådan foregår screeningen

Fordele og ulemper ved brystkræftscreening

Ofte stillede spørgsmål og svar

Ændre tid, framelde, skifte sted

Redaktør